czwartek, 30 kwietnia 2015

Bułki czosnkowo-pietruszkowe


Bułeczki idealne - czosnkowe, miękkie, puszyste i bardzo sycące. Przypadną do gustu każdemu, kto lubi czosnkowe pieczywo. Są o wiele smaczniejsze niż gotowe, kupne bułki. Po za tym podczas pieczenia, po całym mieszkaniu roznosi się zapach czosnku i pietruszki...najlepiej smakują, gdy są podane jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. 



Składniki na 10 bułeczek:
400 g mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
50 g rozpuszczonego masła
2 płaskie łyżki zwykłego cukru
1 opakowanie suchych drożdży
szczypta soli

nadzienie:
50 g miękkiego masła
4-5 ząbków czosnku
świeża zielona pietruszka
szczypta soli


Do miski wsypać mąkę, dodać suche drożdże, cukier i szczyptę soli. Za pomocą łyżki suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać letnie mleko i rozpuszczone (przestudzone) masło. Ponownie za pomocą łyżki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec przygotowaną masę przełożyć na blat i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut). Przygotowane ciasto z powrotem przełożyć do miski, przykryć ją czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 1 godzinie ciasto przełożyć na blat i podzielić na 2 części formułując wałek. Każdą część podzielić na 5 kawałków i za pomocą dłoni uformować bułki. Przygotowane bułki przełożyć na formę do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Bułki muszą lekko podrosnąć. Przed samym pieczeniem każdą bułkę lekko rozciąć (na wierzchu), posmarować roztrzepanym jajkiem i nadziać masełkiem (wcześniej masło wymieszać z posiekaną zieloną pietruszką i posiekanym czosnkiem). Piec około 25 minut w 180ºC, aż bułki będą miały złocisty kolor. Upieczone bułki przełożyć na kratkę i poczekać, aż ostygną.



Bułeczki przed i po wyrośnięciu
Przygotowywanie nadzienia czosnkowo-pietruszkowego
Smarowanie roztrzepanym jajkiem i nadziewanie masełkiem
Bułeczki przed i po upieczeniu


Pomysł na przepis ze strony mojewypieki.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz