wtorek, 7 kwietnia 2015

Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą


Mazurek z dżemem, marcepanem i czekoladą. Idealny dla łasuchów jak i wielbicieli czekolady. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta i słodkiego nadzienia, więc poniższy wielkanocny wypiek bardzo przypadł mi do gustu. 





Składniki na kruche spody 

(z tej porcji wyjdą co najmniej 2 spody)

1,5 szklanki mąki pszennej
125 g masła 
4 łyżki cukru pudru
1 jajko (m)
cukier z wanilią

nadzienie:
marcepan
dżem malinowy
czekolada, np. mleczna lub figurki czekoladowe
orzechy 




Piekarnik rozgrzać do 195º C. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Piec około 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.




Ostudzone mazurki posmarować dżemem. Kawałki marcepanu ułożyć na przezroczystej folii. Za pomocą wałka rozwałkować go bardzo cienko. Tak przygotowany marcepan ułożyć na mazurkach. Na sam koniec całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (ja rozpuściłam czekoladowe zające + dodałam do masy odrobinę mleka). Od razu udekorować orzechami. Przed podaniem pokroić w zgrabne części. 



Drukuj przepis