niedziela, 26 kwietnia 2015

Deser czekoladowo-pomarańczowy

 

Rozpływający się mus czekoladowy, pomarańczowa galaretka - poniższy deser na pewno skradnie Wasze serca. Nie da się ukryć, że jego przygotowanie jest czasochłonne, jednak smak wszystko wynagrodzi. Pomysł na poniższy deser podpatrzyłam u Różowej Pantery, która przygotowała to słodkie danie do akcji "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę". 



Składniki na 4 porcje (pucharki do 300 ml):

domowa galaretka pomarańczowa
0,5 l soku pomarańczowego 
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki zwykłego cukru

mus czekoladowy
250 ml śmietany 30%
130-140 g czekolady gorzkiej
4 łyżeczki zwykłego cukru
1 całe jajko + 1 żółtko
4 łyżeczki wódki malinówki
4 łyżeczki wody lub mleka
kilka kropelek aromatu rumowego

do dekoracji
bita śmietana
złote, cukrowe perełki
płatki czekoladowe



Na samym początku przygotować galaretkę pomarańczową – sok pomarańczowy wlać do rondelka, wsypać cukier i  całość podgrzać, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku. Do gorącego soku (już go nie gotować!) wlać rozpuszczoną żelatynę. Całość przemieszać i odstawić w chłodnej miejsce. Gdy sok będzie już zimny, przelać go do 4 pucharków. 



Aby uzyskać skośną galaretkę, pucharki pozostawić do stężenia w przechylonej pozycji . Ja do tego celu, górę pucharków oparłam o wytłaczanki z jajkami, a spody o karton z soku pomarańczowego (należy pamiętać, aby całość z obu stron była oparta o ścianę lodówki, w przeciwnym razie pucharki będą się ślizgać, a cała masa wyleje się). Po kilku godzinach galaretka powinna stężeć. Dopiero jak galaretka zastygnie to można zabrać się za przygotowanie musu czekoladowego. 



Do garnuszka wlać wodę i na niego postawić metalową miskę. Do miski wbić 1 całe jajko + żółtko. Od razu dodać 4 łyżeczki cukru i kilka kropelek aromatu rumowego. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą wymieszać. Ubijać tak długo, aż masa będzie gorąca, a na wierzchu pojawi się piana (na dnie masa powinna być rzadka). 


Do ubitych jajek dodać posiekaną czekoladę, 4 łyżeczki wody/lub mleka i 4 łyżeczki wódki malinowej. Całość ze sobą wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.  


Na sam koniec schłodzoną śmietanę przelać do miski i ubić na dosyć sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania, dodawać po 1 łyżce masy czekoladowo-jajecznej. Wszystko wymieszać ze sobą. Można użyć miksera, ale na najniższych obrotach. Przygotowany mus przełożyć do pucharków. Ponownie cały deser umieścić w lodówce. Gdy mus zastygnie - podawać. Przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną, posypką czekoladową i perełkami cukrowymi.




Moje porady:
  • do przygotowania galaretki pomarańczowej możecie użyć kupnego jak i świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
  • czekoladę należy posiekać jak najdrobniej, w przeciwnym razie nasz mus czekoladowy będzie miał grudki,
  • powyższy deser najlepiej przygotować dzień przed podaniem (a udekorować przed samym jedzeniem).

Konsystencja musu czekoladowego
... i galaretki pomarańczowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz