czwartek, 23 kwietnia 2015

Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym


Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym to pomysł na kruche ciasto z nadzieniem owocowym. Parę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na tartę z jabłkami (klik), a dzisiaj zachęcam do przygotowania gruszkowej tarty. Idealna dla osób, które dbają o linię. Poniższa tarta z gruszkami najlepiej smakuje w dniu pieczenia. 



Składniki na 1 dużą tartę:

ciasto 
250 g mąki pszennej tortowej
125 g masła (standardowe kostki mają tylko 200 g!)
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
50 ml przegotowanej i zimnej wody
szczypta soli

nadzienie
3 gruszki
1 mały jogurt naturalny (180 g)
100 g cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej tortowej
2 jajka



Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, cukier z wanilią,  uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to powoli dolewać wodę i za pomocą dłoni szybko wylepić kruche ciasto. Następnie włożyć je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec 20 minut w 195ºC. W międzyczasie do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, wsypać cukier puder i całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec dodać mąkę pszenną i jeszcze raz ze sobą wymieszać. Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Gdy tarta uzyska lekko złoty kolor to wyjąć ją z piekarnika. Od razu ułożyć plasterki gruszek i całość zalać masą jajeczno-jogurtową. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 30 minut w 180ºC. Podawać dopiero wtedy, gdy tarta lekko przestygnie.









Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis