Terrina z serków wiejskich to pomysł na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Wbrew pozorom poniższą terrinę bardzo szybko przygotujecie. Świetnie smakuje z kromką świeżego, domowego pieczywa. Poniższą terrinę przygotowałam na wielkanocne śniadanie. Aby lekko zaostrzyć smak, przed samym podaniem całość posypałam rzeżuchą.
Składniki:
150 g wędliny, np. drobiowej
0,5 kg serka wiejskiego
1 pęczek rzodkiewki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
1/2 długiego ogórka
sól, pieprz
suszony lub świeży koperek
Do miski przelać serek wiejski. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do serka wiejskiego. Całość przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. W 1/3 szklance wrzątku rozpuścić 2 łyżki żelatyny. Gdy żelatyna nie będzie już gorąca to powoli dolać ją do masy serkowej. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą przemieszać. Podłużną foremkę wyłożyć folią. Spód oraz boki wyłożyć wędliną, a na sam koniec wlać masę serowo-warzywną (powinna już delikatnie stężeć). Przygotowaną masę delikatnie ubić, np. za pomocą łyżki. Formę wraz z terriną umieścić w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w zgrabne plasterki.
Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz