niedziela, 19 kwietnia 2015

Ciasto makowe z polewą


Miękkie, delikatne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto makowe. Świetne dla osób, które mają w domu mak, a niestety nie są w stanie go zmielić. Poniższe ciasto będzie idealnie pasować do kubka niedzielnej kawy. 


Składniki na formę keksową 30 cm:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zwykłego cukru
0,5 szklanki suchego maku
250 g masła (standardowa kostka ma najczęściej tylko 200 g!)
4 całe jajka + 1 białko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
opcjonalnie 2 łyżki mleka

lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki przegotowanej (chłodnej) wody
czekoladowa posypka


Do małego garnka dodać masło. Rozpuścić. Następnie wsypać zwykły cukier, opcjonalnie można dodać 2 łyżki mleka i całość trzymać jeszcze chwilę na ogniu, co jakiś czas mieszająć (cukier musi rozpuścić się w maśle). Przygotowaną masę zdjąć z ognia i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Do drugiej miski dodać żółtka, wsypać suchy mak, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i przestudzoną masę maślaną. Za pomocą miksera wszystkie składniki ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać partiami ubite białka. Wszystko delikatnie ze sobą wymieszać (można użyć miksera, ale na najniższych obrotach). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać przygotowane ciasto. Piec około 35-40 minut w 180ºC (pamiętajcie ciasto musi lekko się zarumienić, a gdy wbijecie w niego patyk to musi być suchy!). Przygotowane ciasto ostudzić. Na sam koniec polać polewą (cukier puder z 2-3 łyżkami wody) i dodatkowo można ozdobić płatkami czekoladowymi. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa zastygnie. Smacznego :)

W rondelku rozpuścić masło i cukier
Białka ubić na sztywna pianę
Pozostałe składniki wymieszać ze sobą
Na sam koniec dodać ubite białka i całość delikatnie ze sobą wymieszać
Lukrowanie i dekorowanie płatkami czekoladowymi

Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis