wtorek, 28 kwietnia 2015

Bułeczki z żurawiną


Miękkie, puszyste, słodkie i bardzo wciągające - bułeczki z żurawiną. Idealne do przygotowania na weekendowe śniadanie. Poniższe bułki przypadną do gustu osobom, które lubią jeść słodkie pieczywo. Świetnie będą smakować z domowym kremem czekoladowo-orzechowym lub dżemem rabarbarowym. Najlepiej smakują w dniu pieczenia :)


 

Składniki na 6 sztuk:
250 g mąki pszennej tortowej
75-80 ml letniego mleka
1/4 kostki roztopionego masła (50 g)
1 czubata łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka zwykłego cukru
1 jajko
szczypta soli 
50 g suszonej żurawiny 
+ roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek



Do miski wsypać mąkę, dodać suszone drożdże i za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Mleko lekko podgrzać (musi być letnie). Do mąki dodać pół łyżeczki soli, cukier, wbić 1 jajko, dodać letnie mleko i roztopione (również letnie) masło. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Następnie całość przesypać na blat i zagniatać tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki, bo jej nadmiar spowoduje, że bułki po upieczeniu będą twarde. Pod sam koniec zagniatania dodać suszoną żurawinę. Całość ponownie ze sobą połączyć. Żurawina musi być równomiernie rozprowadzona w cieście. Ciasto drożdżowe wstawić do miski, przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (ciasto musi podwoić objętość; będzie to trwało 1-1,5 godziny). 



Po tym czasie, ciasto przełożyć na blat i zrobić z niego wałek. Podzielić go na 6 części, a z każdej z niej uformować podłużne bułeczki. Ponownie przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (około 1-1,5 godziny). Przed samym pieczeniem, bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-20 minut w 210ºC (bułki muszą wyraźnie się zarumienić).


Bułeczki przed i po wyrośnięciu


Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis