piątek, 17 kwietnia 2015

Frytki z batatów i marchewki


Genialne w smaku, lekkie i bardzo smaczne frytki z batatów i marchewki. Przepis idealny dla osób, które dbają o swoje zdrowie, ponieważ warzywa nie są smażone na głębokim tłuszczu. Czas pieczenia trzeba uzależnić od własnych upodobań smakowych (ja lubię mało zarumienione dania:)). Po za tym słodkie ziemniaki są na prawdę pyszne w smaku!



Składniki dla 2 osób:
1 duża marchewka
4 bataty
oliwa z oliwek
papryka słodka
czosnek granulowany
sól, np. różowa
pieprz


Warzywa obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube słupki. Do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć partiami dodawać surowe warzywa. Gotować dosłownie kilka minut (dzięki temu frytki szybciej się upieką). Po ugotowaniu, warzywa od razu odsączyć z nadmiaru wody.  Do miseczki wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i dodać przyprawy (sól, pieprz, paprykę słodką i czosnek granulowany). Całość ze sobą wymieszać. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie ułożyć obgotowane warzywa. Całość zalać oliwą wraz z przyprawami. Przygotowane warzywa piec w 210º C przez 25-35 minut, co jakiś czas warzywa przerzucać na drugą stronę, aby całość równomiernie się zarumieniła. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym bądź samym jogurtem. 






Drukuj przepis