sobota, 25 kwietnia 2015

Zupa z botwinką i kaszą pęczak


Nie jestem miłośniczką zup, jednak ta zdobyła moje serce. Połączenie marchewki, botwinki, piersi kurczaka i kaszy pęczak - smak wyśmienity! Poniższa zupa jest bardzo sycąca, szybka do przygotowania i świetnie rozgrzewa. Idealna dla osób, które cenią swój czas podczas przygotowywania posiłków. 



Składniki na 4-5 porcji: 
1 duża pierś z kurczaka
pół pęczka botwinki (liście + buraczki)
1 woreczek kaszy pęczak (100 g)
1 puszka groszku konserwowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1/4 kawałka selera
sól, pieprz
opcjonalnie świeża bazylia


Na samym początku warzywa umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Do garnka wsypać marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz pokrojone na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. 


W międzyczasie liście botwinki drobno posiekać, a buraczki obrać i pokroić w kostkę. 


Gdy warzywa będą już lekko miękkie to do garnka dodać botwinkę oraz nieugotowaną kaszę pęczak. Ponownie gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy buraczki będą miękkie, to na sam koniec wsypać odcedzony groszek. Całość jeszcze chwilę gotować, następnie posmakować i ewentualnie doprawić + dodać posiekane liście świeżej bazylii. Zupa z botwinką i kaszą pęczak najlepiej smakuje na drugi dzień. 



Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis