sobota, 4 kwietnia 2015

Kolorowe jajeczka


Kolorowe jajeczka to deser na zimno, który zasmakuje każdemu. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste, jednak bardzo czasochłonne. Jeżeli nie macie, aż tylu wydmuszek możecie poniższy deser przygotować w silikonowych formach lub pucharkach. Kolorowe jajeczka to idealny wielkanocny deser.


Skorupki do przygotowania poniższych jajeczek możecie zbierać przy okazji. Najlepiej za pomocą noża zrobić małą dziurkę, delikatnie wyjąć część skorupki. Całość przechylić i wylać białko wraz z żółtkiem. Na samym końcu jajka umyć (na zewnątrz jak i w środku), wyparzyć wrzącą wodą i osuszyć. Przed przygotowaniem jajeczek, do skorupek wlać 2 łyżki rozpuszczonego masła (musi ono pokryć cały środek skorupki). Ponownie skorupki przechylić, aby nadmiar masła wypłynął. Dzięki temu, jajeczka bardzo szybko obierzecie. 


Składniki na co najmniej 20 jajeczek:
skorupki z jajek
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka o smaku kiwi
1 galaretka niebieska
biała masa:
400 g kefiru
250 g jogurtu naturalnego
150 g śmietany 18%
6 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny


Na samym początku galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić ją i gdy zacznie delikatnie tężeć wlać do skorupek. W międzyczasie kefir, jogurt i śmietanę wymieszać ze sobą. Wsypać cukier i wymieszać. Z powstałej masy odlać 130 g. Do małej miseczki wlać wrzącą wodę i na niej postawić szklankę. Wsypać do niej 1 łyżeczkę żelatyny i rozpuścić ją w 2 łyżkach wrzącej wody. Gdy żelatyna lekko ostygnie - połączyć ją z 130 g białej masy. Przygotowana masę wlać do skorupek.

 Analogicznie przygotować kolejne warstwy (pomarańczową, białą, cytrynową, białą, zieloną, białą, niebieską i na sam koniec białą). Należy pamiętać, aby każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, a kolejne warstwy nakładać dopiero jak poprzednio zastygnie. 

Aby ułatwić sobie zadanie możecie użyć strzykawki, ale dolewając kolejne warstwy musicie delikatnie naciskać tłok (w przeciwnym razie powstanie dziura i wszystkie masy zleją się ze sobą). 


Przygotowywanie białej masy
Rozpuszczanie żelatyny


Pomysł na przepis ze strony gotujzcukiereczkiem.blogspot.com

Drukuj przepis