niedziela, 17 maja 2015

Chłodnik wiosenny


Chłodnik wiosenny to danie idealne dla wielbicieli świeżych warzyw. Ogórek, rzodkiewka, czosnek i duża porcja świeżego koperku oraz szczypiorku - pycha! Poniższy chłodnik najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony i podany z ugotowanym na twardo jajkiem. 



Składniki na 2 duże porcje:
1 duży kefir (400 g)
1 długi ogórek 
pęczek rzodkiewki
1 ząbek czosnku
koperek
szczypiorek
sól, np. himalajska
pieprz


Ogórka obrać, umyć. Rzodkiewki umyć i pozbawić ogonków. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ogórka oraz rzodkiewki. Następnie starte warzywa lekko posypać solą. Przełożyć na durszlak i po kilkunastu minutach wycisnąć nadmiar soku. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Kefir przelać do miski i za pomocą trzepaczki lekko go spienić. Na sam koniec dodać starte warzywa, czosnek i posiekany koperek wraz ze szczypiorkiem. Całość posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz