poniedziałek, 4 maja 2015

Smażone talarki ziemniaczane (z surowych ziemniaków)


Talarki ziemniaczane to świetny pomysł na urozmaicenie domowych obiadów. Jeżeli nie macie ochoty na gotowane ziemniaki, to smażone talarki powinny przypaść Wam do gustu. Jeżeli dbacie o linię to poniższe ziemniaki możecie przygotować w piekarniku. Najlepiej piec je w 200ºC, aż do uzyskania złotego koloru.



Składniki:
surowe ziemniaki
sól
pieprz
suszony koperek
czosnek granulowany
olej do smażenia


Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plasterki. Następnie talarki przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, suszonym koperkiem i polać odrobiną oleju. Za pomocą dłoni lub łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Na patelnię wylać olej i gdy będzie gorący to partiami smażyć ziemniaki. Muszą uzyskać złoty kolor. Usmażone ziemniaki przełożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Od razu podawać. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym.



Drukuj przepis