Talarki ziemniaczane to świetny pomysł na urozmaicenie domowych obiadów. Jeżeli nie macie ochoty na gotowane ziemniaki, to smażone talarki powinny przypaść Wam do gustu. Jeżeli dbacie o linię to poniższe ziemniaki możecie przygotować w piekarniku. Najlepiej piec je w 200ºC, aż do uzyskania złotego koloru.
Składniki:
surowe ziemniaki
sól
pieprz
suszony koperek
czosnek granulowany
olej do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plasterki. Następnie talarki przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, suszonym koperkiem i polać odrobiną oleju. Za pomocą dłoni lub łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Na patelnię wylać olej i gdy będzie gorący to partiami smażyć ziemniaki. Muszą uzyskać złoty kolor. Usmażone ziemniaki przełożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Od razu podawać. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz