czwartek, 16 października 2014

Jabłecznik z bezą


Jabłecznik z bezą to ciasto idealne na jesienne dni. Najlepiej smakuje, gdy jest posypany cukrem pudrem oraz podany na ciepło. Wbrew pozorom poniższe ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, a w smaku jest naprawdę pyszne. Jeżeli lubicie białą bezę to najlepiej dopiero po 35 minutach pieczenia jabłecznika wycisnąć pianę z białek. Dzięki temu beza nie powinna opaść i zmienić koloru.


Składniki na formę 25 cm x 30 cm:
1 kg (obranych!) jabłek
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki zwykłego cukru
250 g masła
4 całe jajka + 2 białka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
cynamon


Jajka umyć, osuszyć i oddzielić żółtka od białek. Na czysty i suchy blat wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, 2 łyżki cukru pudru i pokrojone na mniejsze kawałki (zimne) masło. Za pomocą noża składniki ze sobą połączyć (tj. masło rozdrobnić na jak najmniejsze kawałki). Następnie na sam środek dodać 4 żółtka i za pomocą dłoni ugnieść kruche ciasto. Należy jak najszybciej ugnieść ciasto, aby zbyt mocno się nie nagrzało. Następnie uformować wałek i ciasto podzielić na 2 kawałki (jeden większy a drugi mniejszy). Przygotowane kawałki ciasta włożyć do woreczków i wstawić do zamrażalnika. 



W międzyczasie przygotować duszone jabłka - owoce pokroić w kostkę. Do garnka wsypać obrane i pokrojone jabłka, dodać połowę szklanki zwykłego cukru, 1/2 szklanki wody i cynamon. Jabłka gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby masa nie przywarła do garnka. Nie należy gotować zbyt długo, ponieważ owoce mogą się rozpaść.


Formę do pieczenia wysmarować masłem. Na sam spód zetrzeć większy kawałek ciasta, następnie wyłożyć uduszone jabłka, a na sam wierzch zetrzeć mniejszą część kruchego ciasta. Zimne białka (z 6 jajek) ubić na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodawać (powoli!) cukier puder - cały czas ubijając białka. Przygotowaną masę włożyć do szprycy i wycisnąć na sam wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180°C . Jabłecznik piec około 45-55 minut. 

Białka przed ubiciem na sztywną pianę
Warstwy od spodu: starte ciasto, duszone jabłka i ponownie starte kruche ciasto
Dekorowanie pianą z białek

Pomysł na przepis kotlet.tv

Drukuj przepis