niedziela, 26 października 2014

Kolorowe kruche ciasteczka - słodka przekąska dla dzieci


Kolorowe ciasteczka to słodka przekąska idealna dla dzieci. Na pewno pociechy skuszą się na kolorowe ozdoby, dwubarwny lukier i nadziewane orzeszki. Wbrew pozorom przygotowanie kolorowych kruchych ciasteczek nie jest trudne, jednak sama ich dekoracja wymaga czasu. Przepis dodaje do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję. Przy okazji polecam Wam wszystkim nową książkę Doroty Świątkowskiej pt. "Moje Wypieki i Desery na każdą okazję". Więcej informacji na stronie:  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki.


Składniki:
1 szklanka z czubkiem mąki pszennej typ 450
1 jajko
1/2 kostki masła (100 g)
3 łyżki cukru pudru

ozdoby
lukier (przygotowany z 1 białka i 1 szklanki cukru pudru)
kolorowe perełki
kolorowy cukier
kolorowe orzeszki



Na kuchenny blat wysypać mąkę, cukier puder, dodać masło, wbić jajko i za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy składniki delikatnie połączą się ze sobą to ciasto wyrobić za pomocą dłoni. Nie robić tego zbyt długo. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, włożyć pojedynczo do woreczków i schłodzić w lodówce. Każdy kawałek ciasto osobno wałkować. Najlepiej, aby blat kuchenny delikatnie oprószyć mąką. Za pomocą foremek wycinać kształty. Każde ciasteczko delikatnie przełożyć na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane ciasteczka piec około 15 minut w 180°C. Pamiętajcie, że czas pieczenia nie jest ściśle określony, ponieważ jeżeli przygotujecie cieńsze ciasteczka - to czas pieczenia będzie krótszy; grubsze ciasteczka - czas pieczenia dłuższy. Zasada jest taka, że ciasteczka muszą piec się tak długo, aż delikatnie zmienią kolor na jasnozłoty. Upieczone i ostudzone ciasteczka udekorować lukrem*, kolorowymi perełkami/orzeszkami i cukrem**




*aby przygotować lukier na samym początku trzeba ubić białko na sztywną pianę, a następnie dodawać powoli cukier puder. Miksować cały czas, aż uzyskamy gęsty lukier; przygotowaną masę można podzielić na 2 części i do jednej z nich wsypać odrobinę niebieskiego barwnika

** przygotowanie kolorowe cukru jest banalnie proste - do woreczka wsypać zwykły cukier, następnie dodać odrobinę sproszkowanego barwnika i dosłownie kropelkę wody. Wszystko ze sobą połączyć


Moje wypieki i desery na każdą okazję

Drukuj przepis