niedziela, 5 października 2014

Sałatka makaronowa z szynką, kukurydzą, groszkiem i pomidorem


Dzisiaj przepis na błyskawiczną sałatkę makaronową, która idealnie pasuje na drugie śniadanie. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a w smaku jest naprawdę pyszna!


Składniki:
100 g makaronu, np. świderki
100 g zielonego groszku*
100 g kukurydzy z puszki
2-3 średniej wielkości pomidory
100 g szynki
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić. W międzyczasie pomidory pokroić w kostkę, a szynkę w plasterki. Do dużej miski wrzucić przelany zimną wodą makaron, odsączony groszek i kukurydzę, a także szynkę oraz pomidory. Posypać solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu wszystko ze sobą połączyć. Jeśli sałatka jest zbyt sucha - dodać więcej majonezu. Przygotowaną sałatkę schłodzić.



 * polecam użyć mrożonego zielonego groszku i bezpośrednio zamrożony dodać do sałatki. Dzięki temu groszek nie straci swojego zielonego koloru. 



Drukuj przepis