niedziela, 12 października 2014

Tort czekoladowo-wiśniowy


Tort idealny - połączenie kremu wiśniowego, ciemnego biszkoptu i polewy czekoladowej. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak smak wszystko wynagradza. Składniki są podane na dużą okrągłą formę (28 cm), jednak spokojnie można zastąpić formą prostokątną (np. 20 cm x 35 cm).  


Składniki:
ciemny biszkopt
5 dużych jaj
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki zwykłego cukru
3-4 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki wody

krem wiśniowy
500 g śmietany 30%
800 g wiśni*
9 łyżeczek żelatyny
cukier puder do smaku
2-3 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki wrzącej wody

ozdoby
wiśnie w żelu:
100 g wiśni
1 łyżeczka żelatyny 
pół łyżki mąki ziemniaczanej

polewa czekoladowa:
125 g ciemnej czekolady
125 g śmietany 30%

perełki cukrowe (kolorowe)


1. Na samym początku do rondelka wlać: olej, pół szklanki wody, zwykły cukier i kakao. Całość ze sobą połączyć, zagotować i ostudzić. W międzyczasie przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do miski wlać białka, wsypać szczyptę soli i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Gdy masa będzie ubita to powoli dodać cukier puder. Cały czas miksować na najwyższych obrotach. Gdy składniki się połączą to powoli dodać żółtka i po łyżce ostudzonej masy czekoladowej z rondelka - cały czas mieszając (na niskich obrotach). Na sam koniec dodać przesiane przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Składniki ze sobą połączyć, np. za pomocą łyżki (robić to delikatnie i powoli, aby masa nie opadła). Przygotowaną masę wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i piec około 45-50 minut w 180ºC. Upieczony biszkopt nie wyjmować z piekarnika, jedynie uchylić jego drzwi i poczekać, aż ciasto lekko ostygnie. Jeżeli nie wiecie, czy biszkopt jest upieczony to najlepiej sprawdzić to za pomocą patyczka szaszłykowego. Wbić go w ciasto, jeżeli nic do niego nie przywarło biszkopt jest upieczony. 


  

Ubite białka

Piana z białek, żółtek z odrobiną masy czekoladowej z rondelka



 

2. Wiśnie wrzucić do garnka, wsypać 2-3 łyżki cukru, sok z cytryny i całość zagotować. Z przygotowanej masy odlać połowę szklanki soku wiśniowego (będzie potrzebny do nasączenia biszkoptu). Następnie ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. W międzyczasie do szklanki wsypać żelatynę i wlać wrzącą wodę. Całość ze sobą mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści.  Gdy żelatyna ostygnie to wlać ją do masy wiśniowej. Całość ze sobą połączyć. 



 

3. Przygotować krem wiśniowy: schłodzoną śmietanę wlać do miski i za pomocą miksera ubić na dosyć sztywną pianę. Następnie dodać cukier puder i ponownie wymieszać. Pod sam koniec dodać masę wiśniową (najlepiej dodać powoli, tj. łyżka po łyżce). Mieszać na niskich obrotach. 



4. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Każdą z nich nasączyć sokiem wiśniowym. Na spód od formy (lub od razu na paterę do ciasta) położyć spód ciasta, dodać 1/2 kremu wiśniowego (najwięcej nałożyć na sam środek), następnie ułożyć na to kolejny spód od ciasta, wyłożyć resztę kremu, a na sam wierzch ułożyć ostatni spód ciasta. Przygotowany tort wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc.


5. Przygotować wiśnie w żelu, tj. do rondelka wsypać wiśnie, dodać cukier i zagotować. W międzyczasie w szklance rozpuścić żelatynę (1 łyżeczkę żelatyny w 1,5 łyżce wrzącej wody) i mąkę ziemniaczaną (1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w 1 łyżce zimnej wody). Do rondelka wlać rozpuszczoną mąkę, wymieszać a na sam koniec wlać żelatynę. Chwilę zagotować. Powstanie dosyć gęsta masa, tj. wiśnie w żelu. Następnie przygotować polewę czekoladową. Śmietanę 30% wlać do rondelka i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i po 1-2 minutach dodać połamaną gorzką czekoladę. Chwilę odczekać i po kilku minutach całość ze sobą połączyć. Przygotowaną polewą udekorować wierzch i boki tortu. Od razu udekorować wiśniami w żelu i kolorową posypką. Ponownie wstawić do lodówki. 



 

6, Podawać dopiero wtedy, gdy polewa stwardnieje. Kroić ostrym nożem zanurzonym we wrzącej wodzie. 



* do przygotowania powyższego tortu użyłam 2 opakowanie rozmrożonych wiśni (każde opakowanie miało 450 g). Przed gotowaniem owoców odłożyłam 100 g wiśni, aby móc z nich przygotować wiśnie w żelu  



Pomysł na przepis mojewypieki.com

Drukuj przepis