Jak dla mnie jabłka najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym. Nie będę ukrywać, że lubię zapach pieczonego jabłka i cynamonu... po za tym przygotowanie pieczonych jabłek jest banalnie łatwe i proste. Nie pomijajcie bezy, ponieważ ona dopełnia smak lekko kwaśnego jabłka. Przepis dodaje do akcji Jabłko z cynamonem 2014.
Składniki:
4 średniej wielkości jabłka
cynamon
ewentualnie przyprawa do kawy i deserów
4 łyżeczki zwykłego cukru
odrobina cukru z wanilią
na bezową piankę
1 białko
3 łyżeczki cukru pudru
płatki migdałowe
Jabłka umyć i pozbawić gniazd nasiennych (najlepiej do tego celu użyć drylownicy do jabłek - dzięki temu owoce zachowają ładny kształt). Do naczynia żaroodpornego włożyć jabłka, do każdego otworu wsypać 1 łyżeczkę zwykłego cukru, dodać cynamon, przyprawę do kawy i deserów oraz odrobinę cukru waniliowego. Jeżeli lubicie cynamon to wsypcie go więcej :) Przygotowane jabłka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210°C na 20-25 minut.
W międzyczasie przygotować bezową pierzynkę - schłodzone białko ubić na sztywną pianę, pod sam koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Jeżeli masa jest według nas mało słodka dodać więcej cukru pudru. Ubitą pianę z białek przełożyć do szprycy (użyłam końcówki gwiazdki) i wycisnąć na podpieczone jabłka. Najlepiej na początku bezę wycisnąć po bokach jabłka, a na sam koniec do środka. Nie bójcie się masa nie wpadnie wgłąb jabłka. Przygotowaną bezę posypać płatkami migdałowymi. Wstawić ponownie do piekarnika (należy zwiększyć temperaturę do 225°C) i piec, aż do zrumienienia bezy. Od razu podawać. Podczas pieczenia powstanie sos jabłkowy, który idealnie smakuje na upieczonym jabłku.
Pieczone jabłka to deser mojego dzieciństwa. Pycha! :)
OdpowiedzUsuń