sobota, 18 października 2014

Sałatka z roszponką, gruszką, gorgonzolą i orzechami polana słodkim sosem (na bazie oliwy i dżemu jagodowego)


Najbardziej smakują mi śniadania na ciepło i słono. Jednak dzisiaj postanowiłam przygotować coś innego - sałatkę z roszponką, gruszką, serem gorgonzolą i orzechami. Całość polałam słodkim sosem, który powstał z oliwy z oliwek, dżemu jagodowego Łowicz i soku z cytryny. Poniższa sałatka jest bardzo szybka do przygotowania i idealnie nadaje się na lekkie śniadanie. Przepis dodaje do akcji Dżem dobry, pobudka.


Składniki na 1 porcję:
2 garście roszponki
1 gruszka
garść orzechów ziemnych
50 g sera gorgonzola
2 łyżeczki dżemu jagodowego Łowicz
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól ,pieprz


Roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, całość delikatnie posolić oraz popieprzyć, a na sam koniec dodać dżem jagodowy. Wszystko ze sobą połączyć (oliwa musi połączyć się z dżemem, więc najlepiej zmiksować to za pomocą blendera). Na roszponce ułożyć plasterki gruszki, następnie dodać "rozerwany" ser gorgonzola, posiekane orzechy, a na sam koniec całość polać przygotowanym sosem. Od razu podawać. 



Dżem dobry, pobudka

Drukuj przepis