środa, 15 października 2014

Dorsz smażony


Danie idealne na piątkowy obiad - smażony dorsz z ziemniakami i fasolką szparagową. Taka rybka jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. 


Składniki dla 4 osób:
1 duży płat filetowanego dorsza (co najmniej 0,5 kg)
sól, pieprz
koperek suszony
sok z cytryny
olej do smażenia
mąka do obtaczania



Płat wyfiletowanego dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, popieprzyć i delikatnie skropić sokiem z cytryny, Pod sam koniec każdy kawałek dorsza posypać koperkiem suszonym. Na patelni rozgrzać olej. W międzyczasie każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i od razu wkładać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papier do pieczenia, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.






Drukuj przepis