wtorek, 21 października 2014

Sałatka z roszponką, pomidorem, ogórkiem, cebulą i piersią z kurczaka polana sosem czosnkowym


Sałatka szybka, prosta i błyskawiczna do przygotowania. Nadaje się na na drugie śniadanie jak i kolację. Polecam przed samym podaniem podgrzać piersi z kurczaka, aby sałatka nabrała innego smaku.


Składniki:
2-3 garście roszponki
1 pomidor
połowa ogórka gruntowego
1 czerwona cebula
2-3 pojedyncze filety z kurczaka
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
olej
50 g słonecznika łuskanego
sos
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku


Piersi umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć piersi z kurczaka. Następnie wstawić je do piekarnika, aby upiec je w środku. W międzyczasie roszponkę umyć oraz osuszyć. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Ogórka obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić na półplasterki. Do miski dodać roszponkę, następnie pomidora, ogórka oraz cebulę. Wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Do małej miski dodać majonez, jogurt i posiekany ząbek czosnku. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam wierzch sałatki ułożyć przesmażone (i pokrojone w plasterki) piersi z kurczaka, a także uprażone na suchej patelni ziarenka słonecznika. Przed podaniem całą sałatkę polać sosem czosnkowym. 



Drukuj przepis