środa, 1 października 2014

Spring rollsy z surimi (paluszkami krabowymi)


Spring rolls'y z paluszkami krabowymi to pomysł na kolację dla dwojga. Radzę nie pomijać rukoli, ponieważ dodaje lekko ostrości. Podczas przygotowania poniższych spring rolls'ów byłam zaskoczona makaronem chińskim - gdy jest surowy nie da się go połamać (wygląda jak cienki sznurek), natomiast po przygotowaniu staje się miękki. Jeżeli nie przepadacie za paluszkami krabowymi to możecie przygotować spring rolls'y z kurczakiem lub łososiem.


Składniki:
opakowanie paluszków surimi
2-3 garście rukoli
opakowanie papieru ryżowego
pół długiego ogórka
1 czerwona papryka
makaron chiński 
sos do namaczania, np. słodkie chili bądź domowy


Ogórka umyć, pozbawić skórki, przekroić na pół i pokroić w dosyć cienkie paski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w cienkie paski. Makaron ryżowy zalać zimną wodą, poczekać kilka minut, a gdy lekko napęcznieje to zalać go wrzącą wodą. Dosłownie poczekać 1 minutę i odcedzić makaron. 



Papier ryżowy namaczać w letniej wodzie (przez około 15 sekund). Namoczony papier stanie się lekko śliski i prawie przezroczysty. Należy uważać, aby go nie rozerwać. Zamoczony papier przełożyć na duży talerz, a na środek umieścić rukolę, paprykę, ogórka i 1 paluszka krabowego. Następnie papier ryżowy zawinąć, tj. najpierw dół do góry, później boki i delikatnie zawinąć w rulonik. Podczas przygotowywania spring rolls'ów - gotowe przykryć folią, aby nie wyschły. 




Wersja rysunkowa - jak zawijać spring rolls'y

Drukuj przepis