niedziela, 19 października 2014

Maślane ciasteczka (dwukolorowe)


Maślane ciasteczka to smakołyki, które przygotujecie z niewielkiej ilości składników. Wystarczy kostka masła, trochę mąki, cukru i własnej chęci, aby wylepić oraz wypiec ciasteczka. Są idealne na podwieczorek, jak i mały smakołyk do szkoły lub pracy. 


Składniki:
1 kostka masła (200 g)
250 mąki pszennej typ 450
6 płaskich łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżka kakao



Na samym początku piekarnik rozgrzać do 165°C. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodać cukier waniliowy i stopniowo mąkę. Cały czas mieszać, np. za pomocą miksera.



Przygotowaną masę podzielić na 2 części i do jednej z nich dodać gorzkie kakao. Ponownie wymieszać, ponieważ kakao musi połączyć się z resztą składników.



Za pomocą szprycy lub łyżki (najlepiej lekko wymieszać białą i ciemną masę) uformować małe ciasteczka. Przygotowane ciasteczka wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.



Piec około 15-17 minut. Jeżeli uformowaliście bardzo małe kształty to czas pieczenia będzie o wiele krótszy! Im większe ciasteczka tym czas pieczenia dłuższy. Ciasteczka będą upieczone, gdy jasna masa lekko zmieni kolor na jasnozłoty. Po wystudzeniu podawać.




Drukuj przepis