sobota, 25 października 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola


Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie gorgonzola. Naprawdę ser gorgonzola jest rewelacyjny do zagęszczania i zabielania sosów. Wbrew pozorom nie dominuje w daniu. 


Składniki:
1 polędwica wieprzowa (około 400 g)
1 cebula
50 g gorgonzoli
50 g pieczarek
sól, pieprz
mąka do obtaczania
ewentualnie kilka łyżek śmietany 30%
posiekany świeży koperek
olej


Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plasterki. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej i gdy będzie rozgrzany przesmażyć plasterki polędwicy wieprzowej. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Gdy polędwiczki uzyskają lekko złoty kolor - zdjąć je z patelni.  Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do przesmażyć warzyw dodać polędwiczki wieprzowe i 2 szklanki wody (tj. tyle, aby przykryć mięso). Dusić na małym ogniu (co najmniej 1 godzinę). Pod sam koniec dodać pokruszony ser gorgonzola. Poczekać, aż rozpuści się. Jeżeli według was sos jest zbyt rzadki - zagęścić go (najlepiej w kubku wymieszać kilka łyżek śmietany i wywaru z 2-3 łyżkami mąki; przygotowaną zawiesinę wlać powoli do garnka i całość jeszcze chwilę gotować).  Przed podaniem całe danie posypać posiekanym świeżym koperkiem.


Pokrojoną polędwice delikatnie rozbić tłuczkiem i obtoczyć w mące

Każdy kawałek mięsa przesmażyć z obu stron na złoty kolor

Pieczarki i cebulę przesmażyć

Wszystko dodać do garnka i dusić na małym ogniu

Pod koniec duszenia dodać pokruszony ser gorgonzola

Drukuj przepis