sobota, 1 listopada 2014

Kruche babeczki z masą krówkową


Kruche, słodkie i bardzo smaczne babeczki z masą krówkową. Idealne do podjadania jak i na imprezę wśród grona znajomych. Wbrew pozorom szybko je przygotujecie, a domowe kruche ciasto jest naprawdę pyszne. 



Składniki:
na kruche babeczki
 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/4 kostki masła (50 g)
odrobina soli

nadzienie
1 puszka masy krówkowej
orzechy
kolorowa posypka


Mąkę, cukier puder i szczyptę soli wysypać na kuchenny blat. Na sam środek wbić jajko i umieścić zimne masło. Za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy masa delikatnie złączy się ze sobą to za pomocą dłoni zagnieść ciasta. Należy pamiętać, aby robić to szybko, ponieważ kruche ciasto nie lubi ciepła. Przygotowane ciasto włożyć do worka i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie uformować wałek i podzielić go na 12 części. Każdym kawałkiem ciasta wylepić formę na babeczki (ja użyłam silikonowej, ale spokojnie można użyć, np. metalowych pojedynczych). Piec około 15 minut w 195°C (jest to czas przybliżony, ponieważ ciasto musi uzyskać złoty kolor). Przygotowane babeczki ostudzić. W międzyczasie masę krówkową przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na każdą (przestudzoną!) babeczkę. Na sam koniec posypać posiekanymi orzechami i kolorową posypką. Przygotowane babeczki najlepiej smakują, gdy są schłodzone.







Drukuj przepis