poniedziałek, 24 listopada 2014

Trdelnik (trdlo) - zawijasy z ciasta drożdżowego


Gdy po raz pierwszy spróbowałam tego przysmaku - od razu wiedziałam, że muszę zrobić go sama w domu. Zawijasy z drożdżowego ciasta otulone słodką posypką na bazie cynamonu, cukru waniliowego i orzechów są naprawdę rewelacyjne. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika. Warto dodać, że jest to wariacja na temat trdelników - słowackiej potrawy. Nazwa tego słodkiego dania pochodzi od słowackiego wyrazu trdlo, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza drewniany kijek na którym (zgodnie z tradycją) jest zawinięte ciasto, które piecze się na ogniu.



Składniki na 9 dużych sztuk:
0,5 kg mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
70 g roztopionego masła
3 żółtka z dużych jaj
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka zwykłego cukru
do obtaczania
1 roztrzepane jajko
zwykły cukier
cukier z wanilią
cynamon
posiekane orzechy włoskie


Na samym początku masło roztopić, a mleko lekko  podgrzać. Do kubka dodać drożdże i rozetrzeć je z łyżeczką zwykłego cukru. Następnie dodać do tego letnie(!) mleko (najlepiej 1/2 szklanki) i lekko wymieszać. Poczekać chwilę, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione (ostudzone) masło, cukier puder, żółtka i mleko z drożdżami. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Następnie ciasto przełożyć na blat i wyrobić na gładką, elastyczną masę. Jeżeli masa jest zbyt twarda dodać więcej mleka i ponownie zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i poczekać, aż podwoi objętość. 


Podrośnięte ciasto podzielić na 9 równych kawałków. Z każdego uformować długi, niezbyt gruby sznurek. Wałek do ciasta (albo pustą butelkę, np. po winie) owinąć folią aluminiową. Następnie nawinąć na nim ciasto drożdżowe zachowując odstępy. Należy pamiętać, aby boki ciasta przełożyć do środka (pomiędzy paski ciasta), dzięki temu podczas wałkowania powstanie zwarta masa. Sprawnym ruchem całość rozwałkować. Przygotowaną masę zsunąć z wałka (razem z folią). Za pomocą dłoni lekko rozszerzyć w środku. Każdy trdelnik posmarować rozkłóconym jajkiem, a następnie obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem, cukrem z wanilią i opcjonalnie z orzechami włoskimi. Piec około 15-20 minut w 180ºC

Ciasto nawinąć na wałek zachowując lekkie odstępy

Następnie ciasto delikatnie rozwałkować; zdjąć razem z folią z wałka

Każdy kawałek ciasta obtoczyć w posypce (z cukru, wanilii i cynamonu) + ewentualnie posypać orzechami

Tak przygotowane trdelniki wstawić do piekarnika i piec około 20 minut


Przepis z lekkimi modyfikacjami ze strony http://almanach.historyczny.org/

Drukuj przepis