wtorek, 20 stycznia 2015

Krem kukurydziany


Ulubiony krem mojego męża - lekko gęsty, słodki i bardzo sycący. Krem kukurydziany to świetna propozycja, aby urozmaicić codzienny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie poniższego kremu jest banalnie proste i szybkie. 



Składniki na 4 porcje:
1-1,2 l wywaru mięsno-warzywnego (np. rosół + 1 ugotowana marchewka)
1 puszka kukurydzy
3 średniej wielkości ziemniaki
1 czerwona cebula
1/2 opakowania śmietany 30% (100 ml)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
papryka słodka
oliwa z oliwek

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Na gorącej oliwie przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista – zdjąć ją z ognia. Do wywaru mięsno-warzywnego dodać pokrojone ziemniaki, przesmażoną cebulę i delikatnie przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodko papryka. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec dodać pokrojoną miękką marchewkę i odcedzoną kukurydzę. Całość jeszcze chwilę ze sobą gotować. Zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Śmietanę zahartować z wywarem (tzn. śmietanę przelać do większego naczynia i powoli dodawać gorącą zupę; cały czas mieszając). Przygotowaną śmietanę wlać do zupy i jeszcze chwilkę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. Krem kukurydziany podawać, np. z drobnym makaronem, łazankami, groszkiem ptysiowym lub grzankami. 

Zupa przed zmiksowaniem...
...i po zmiksowaniu

Drukuj przepis