niedziela, 4 stycznia 2015

Galaretki z szampana


Dzisiaj pomysł na deser z wykorzystaniem szampana. Jeżeli nie wypiliście całego wina musującego to zamiast go wylewać, polecam przygotować szampańskie galaretki. Do poniższego deseru możecie dodać dowolne owoce, np. brzoskwinie, mandarynki. Ja dodałam mrożone maliny (bez wcześniejszego ich rozmrażania) i ziarenka granatu. 



Składniki na 3-4 porcje:
niecałe 2 szklanki szampana
2 łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
2 garście malin (świeżych lub mrożonych)
1/2 granatu


Szampan przelać do miski lub wysokiego dzbanka. Dodać cukier puder i za pomocą trzepaczki połączyć go z szampanem. W międzyczasie żelatynę zalać 1/3 szklanką wrzącej wody. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Następnie wlać ją do szampana. Ponownie wszystko wymieszać. Owoce ułożyć w kieliszkach bądź salaterkach. Zalać lekko tężejącą galaretką. Przygotowane desery wstawić do lodówki i podawać dopiero wtedy, gdy całość zgęstnieje. 



Drukuj przepis