Łosoś i szpinak w cieście francuskim - przepis na urozmaicenie piątkowego obiadu.
Taka rybka świetnie prezentuje się na talerzu, a w smaku jest naprawdę
rewelacyjna. Danie dla osób, które uwielbiają łososia, szpinak i ciasto
francuskie.
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
2 kawałki łososia (co najmniej 300 g)
2-3 garście świeżego szpinaku
starty żółty ser
sól himalajska
pieprz
sok z cytryny
oliwa z oliwek
roztrzepane jajko
Szpinak umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać szpinak, przyprawić go solą oraz pieprzem. Szpinak przesmażyć na patelni. Ciasto francuskie przekroić na 2 równe części. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem a pod sam koniec skropić sokiem z cytryny. Na każdy płat ciasta ułożyć przesmażony szpinak, na tym ułożyć po kawałku łososia. Sam wierzch ryby posypać odrobiną startego żółtego sera. Ciasto francuskie naciąć na równe paseczki. Zwijać, formułując warkocz. Z ciasta francuskiego wyciąć ogon i głowę. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 40-45 minut w 180ºC. Podawać na gorącą.
|
Resztę ciasta francuskiego pokroiłam na mniejsze kawałki, które posypałam startym żółtym serem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz