niedziela, 25 stycznia 2015

Łosoś i szpinak w cieście francuskim


Łosoś i szpinak w cieście francuskim  - przepis na urozmaicenie piątkowego obiadu. Taka rybka świetnie prezentuje się na talerzu, a w smaku jest naprawdę rewelacyjna. Danie dla osób, które uwielbiają łososia, szpinak i ciasto francuskie.



Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
2 kawałki łososia (co najmniej 300 g)
2-3 garście świeżego szpinaku
starty żółty ser
sól himalajska
pieprz
sok z cytryny
oliwa z oliwek
roztrzepane jajko


Szpinak umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać szpinak, przyprawić go solą oraz pieprzem. Szpinak przesmażyć na patelni. Ciasto francuskie przekroić na 2 równe części. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem a pod sam koniec skropić sokiem z cytryny. Na każdy płat ciasta ułożyć przesmażony szpinak, na tym ułożyć po kawałku łososia. Sam wierzch ryby posypać odrobiną startego żółtego sera. Ciasto francuskie naciąć na równe paseczki. Zwijać, formułując warkocz. Z ciasta francuskiego wyciąć ogon i głowę. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 40-45 minut w 180ºC. Podawać na gorącą. 




Resztę ciasta francuskiego pokroiłam na mniejsze kawałki, które posypałam startym żółtym serem


Drukuj przepis