wtorek, 13 stycznia 2015

Sos waniliowy


Sos waniliowy - słodki, lekko żółty i mocno waniliowy. Idealny do podania z szaszłykami owocowymi, galaretkami i kaszą manną. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste.  



Składniki:
1 szklanka mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią (nie mylić z cukrem wanilinowym!)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Do rondelka wlać 3/4 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej ilości mleka (1/4 szklance) wymieszać mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. Chwilę gotować, aż lekko się zagęści.


 Żółtka wymieszać z cukrem, cukrem z wanilią i ekstraktem waniliowym. Do gotującego się mleka dodawać (bardzo powoli) masę żółtkową. Całość chwilę gotować na bardzo małym ogniu. Przygotowany sos przelać do naczynia i schłodzić.



Drukuj przepis