czwartek, 23 czerwca 2016

Placuszki z mąki jaglanej


Jeżeli macie ochotę na coś małego i słodkiego to zachęcam do przygotowania placuszków jaglanych. Do ich przyrządzenia potrzebujemy zaledwie kilka składników: mąki jaglanej, jogurtu naturalnego, proszku do pieczenia, cukru oraz jajka. Poniższe placuszki możecie podać z dżemem, kremem czekoladowym jak i posypać cukrem pudrem. Świetnie smakują podane z owocowymi sosami. Zachęcam do smażenia ;) 


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
1 szklanka mąki jaglanej (110 g)
4/5 szklanki jogurtu naturalnego
3 płaskie łyżki ksylitolu (lub zwykłego cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia*
1 jajko
olej kokosowy do smażenia

*jeśli nie tolerujecie glutenu to wybierzcie proszek do pieczenia bezglutenowy


Do miski wsypać mąkę jaglaną, ksylitol (lub zwykły cukier) i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Następnie wbić jajko i wlać jogurt naturalny. Za pomocą trzepaczki całość ze sobą połączyć. Musi utworzyć się w miarę gęste ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju kokosowego. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.





Drukuj przepis