niedziela, 5 czerwca 2016

Schab duszony w młodej kapuście


Schab duszony w młodej kapuście z dodatkiem pomidorów malinowych i koperku to pomysł na szybki do przygotowania i jednogarnkowy obiad. Poniższe danie świetnie smakuje podane z młodymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Jeżeli lubicie młodą kapustę to zachęcam do przygotowania zapiekanych piersi z kurczaka. Pycha :)


Składniki na 4 porcje:
około 0,4-0,5 kg schabu pokrojonego w plasterki
1/2 główki młodej kapusty
2 mniejsze pomidory malinowe
1/2 pęczka koperku
1 szklanka wody
olej do smażenia
mąka do obtoczenia
sól, pieprz


 Schab umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (grubość według uznania), delikatnie rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kawałki schabu obtoczyć w mące. W dość wysokim garnku rozgrzać olej. Przesmażyć plasterki schabu na złoty kolor. Następnie wlać 1 szklankę wody. Całość dusić pod przykryciem. W międzyczasie kapustę umyć, wyciąć głąb i posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Przygotowaną kapustę przełożyć do garnka, przykrywając schab. Do kapusty dodać pomidory. Całość delikatnie wymieszać i dusić około 15-20 minut. Gdy kapusta wyraźnie się skurczy to całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać posiekany koperek. Gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Sos powinien wyraźnie się zredukować.  




Drukuj przepis