sobota, 25 czerwca 2016

Sałatka z makaronem, szparagami, pomidorkami i piersią z kurczaka


Kto ma ochotę na zimną, sycącą i naprawdę prostą do przygotowania sałatkę z makaronem, zielonymi szparagami, pomidorkami i usmażoną piersią z kurczaka? Taka sałatka spokojnie może zastąpić tradycyjny obiad :) 




Składniki na porcję dla 3-4 osób:
1/2 pęczka zielonych szparagów
100 g makaronu, np. rurek 
1 połówka cytryny lub limonki
pomidorki, np. śliwkowe, koktajlowe
1 duża pierś z kurczaka
sól, pieprz
oliwa z oliwek
olej do smażenia


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i ostudzić. 

Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki piersi z kurczaka. Ostudzić. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. W małym garnku zagotować wodę. Posolić ją. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Najpierw gotować końcówki (kilka minut), a pokrywką przycisnąć wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą już prawie miękkie to do wody włożyć całe szparagi. Gotować pod przykryciem dosłownie minutę. Ugotowane szparagi przełożyć na talerz. Do miski wsypać makaron, dodać usmażoną pierś z kurczaka, pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojone na mniejsze części szparagi. Na sam koniec całość polać sosem (2-3 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny/limonki + całość posolić oraz popieprzyć). Przed podaniem schłodzić w lodówce. 


Drukuj przepis