wtorek, 19 sierpnia 2014

Kulki owsiane z orzechami i wiórkami kokosowymi


Małe, słodkie kuleczki obtoczone w wiórkach kokosowych. Przekąska idealna dla osób, które dbają o swoją linię. Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika vol 2.


Składniki:
80-85 g masła
90 g płatków owsianych
50 g granoli
garść orzechów ziemnych niesolonych
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka miodu (ewentualnie)
kilka łyżek mleka w proszku (niebieskiego)
wiórki kokosowe


W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać cukier puder i miód. Całość ze sobą połączyć i gotować na bardzo małym ogniu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Do przygotowanej masy wsypać płatki owsiane, granolę, 2 łyżki wiórków kokosowych i posiekane orzechy ziemne. Wszystko ze sobą wymieszać (tak, aby całość była równomiernie obtoczona). Przygotowaną masę schłodzić. Następnie dodać 2 łyżki zimnego mleka. Całość wymieszać. Pod sam koniec wsypać mleko w proszku. Najlepiej sypać po 1 łyżce mleka w proszku. Ja dodałam 7 łyżek mleka w proszku, dzięki temu powstała dosyć zwarta masa. Jeżeli masa jest zbyt sypka - to dodajcie więcej zwykłego mleka. Jeśli jest zbyt mokra - to dodajcie więcej mleka w proszku. Z przygotowanej masy oderwać kawałek i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych, umieścić w małych foremkach bądź ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki (lub podać do zjedzenia od razu po przygotowaniu).




Lekkie desery bez piekarnika vol 2

Drukuj przepis