piątek, 8 sierpnia 2014

Pomidory z serkiem capri


Dzisiaj pomysł na błyskawiczną sałatkę z pomidorami i białym serem. Całość polana oliwą z oliwek i posypana świeżym koperkiem. Idealna przekąska na gorące dni. Serek capri typu włoskiego w smaku przypomina zwykły twaróg, jednak z wyglądu jest bardzo podobny do sera mozzarella (okrągły kształt). 

Składniki na 2 porcje:
3-4 średniej wielkości pomidory malinowe
1 serek capri typu włoskiego
sól
pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
świeży koperek


 Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ja do krojenia użyłam noża do chleba i według mnie jest to najlepszy nóż do krojenia bardzo dojrzałych owoców lub warzyw. Serek capri także pokroić w plastry. Oliwę z oliwek wymieszać z odrobiną soli, pieprzu i posiekanym koperkiem. Na talerz układać pomidory i serek capri (na przemian). Całość polać sosem z oliwy i oliwek i od razu podawać. 

Drukuj przepis