poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Placuszki z jeżynami


Miękkie, puszyste i bardzo smaczne - placuszki z jeżynami. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut, więc są idealne, gdy nagle dopadnie nas chęć, aby zjeść coś słodkiego. Przepis dodaje do akcji Jeżyny 2014.


Składniki dla 2-3 osób:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki pszennej
2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki zwykłego cukru
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
olej do smażenia
garść jeżyn
cukier puder


Jajka wbić do miski. Wsypać 3 łyżki zwykłego cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Za pomocą miksera wszystko ze sobą ubić. 


Miksować tak długo, aż masa będzie miała jasny kolor. Następnie dodać naturalny jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ponownie wszystko ze sobą wymieszać, np. za pomocą trzepaczki.


Na sam koniec dodać jeżyny i ponownie wymieszać. 


Na patelni rozgrzać olej. Porcjami nakładać ciasto, tj. na 1 placuszka = 1 czubata łyżka. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż placuszki będą miały złocisty kolor. 


Usmażone placuszki ułożyć na papierze do pieczenia. Przed samym podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić jeżynami.


Jeżyny 2014

Drukuj przepis