czwartek, 21 sierpnia 2014

Pomidory faszerowane pastą twarogowo-tuńczykową


Znudziły się Wam tradycyjne kanapki? Lubicie domowe pasty? Oto przepis dla Was - pomidory nadziewane pastą z twarogiem i tuńczykiem. Według mnie do faszerowania najlepiej użyć miękkich pomidorów. Jeżeli nie przepadacie za skórką  - przed pokrojeniem pomidorów, zalejcie je wrzątkiem i obierzcie ze skórki. Ale pamiętajcie - pomidory bez skórki bardzo mocno ślizgają się w dłoni, więc ich wydrążanie może być utrudnione (choć na pewno da się to zrobić:)). Jeżeli dbacie o linie, majonez i śmietanę zastąpcie gęstym jogurtem naturalnym. Przepis dodaje do akcji Warzywa psiankowate 2014Pora na pomidora! i Faszerujemy 2014!


Składniki:
kilka sztuk pomidorów(najlepiej odmiana lima, ponieważ są małe i podłużne)
125 g twarogu półtłustego (pół kostki)
1 puszka tuńczyka we własnej zalewie
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany 18%
szczypiorek
sól, pieprz


Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Z każdego pomidora wydrążyć miąższ, a pomidory ułożyć na papierze do góry nogami (aby soki mogły wycieknąć).Wydrążanie pomidorów należy robić delikatnie, aby nie powstała dziura. Ja do tego celu użyłam małej łyżeczki. Przygotowany miąższ pomidorów przełożyć na durszlak i delikatnie pozbawić soku, następnie sam miąższ dodać do miski. Do niego dodać twaróg, tuńczyka bez zalewy i posiekany szczypiorek. Posolić, popieprzyć i za pomocą majonezu oraz śmietany (można zastąpić obie rzeczy jogurtem naturalnym) wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną pastą nafaszerować połówki pomidorów bądź posmarować kanapki. Przed podaniem ozdobić posiekanym szczypiorkiem. 




Warzywa psiankowate 2014Pora na pomidora!Faszerujemy 2014!

Drukuj przepis