piątek, 22 sierpnia 2014

Domowy ketchup


Jeżeli uważacie na to co jecie, to domowy ketchup jest w sam raz dla Was. Poniżej dodaje przepis na ketchup, który je się z apetytem, ponieważ jest bardzo aromatyczny, a w składzie nie ma ani grama konserwantów. Przepis dodaje do akcji Pora na pomidora!


Składniki na 2 słoiki 250 ml:
1 kg pomidorów (ja użyłam odmiany lima + dodałam 1 pomidora malinowego)
kilka śliwek
1 papryczka chili
1 mała cebula
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
125 ml octu jabłkowego
1/2 szklanki zwykłego cukru 


Pomidory umyć, umieścić w dość dużym naczyniu, naciąć końcówki (na krzyż) i zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach wylać wodę, a pomidory pozbawić skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Śliwki umyć, przeciąć na pół, pozbawić pestek i przekroić na mniejsze kawałki. Chili przekroić na pół, pozbawić nasionek i drobno posiekać. Do miski wrzucić pokrojone pomidory, śliwki, chili i cebulę. Za pomocą blendera wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę przelać do garnka, dodać musztardę, ocet, cukier i przyprawy. Wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą trzepaczki i całą masę gotować na małym ogniu (około 1,5 godziny, tj. tak długo aż masa wyraźnie zgęstnieje), co jakiś czas mieszając. Gdy ketchup zgęstnieje przełożyć go do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu. 





Pora na pomidora!

Drukuj przepis