poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Tortilla z udkami kurczaka i warzywami


Tortilla z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybkie danie obiadowe. Udka możecie zastąpić piersiami z kurczaka, ale według mnie udka są bardzo soczyste i idealnie pasują do nafaszerowania tortilli. Przygotowanie danie najlepiej smakuje, gdy jest podane z sosem czosnkowym.


Składniki na 4 tortille:
1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka
połowa czerwonej cebuli
2 pomidory
połowa długiego ogórka
sałata 
opakowanie tortilli
sól, pieprz
przyprawa do kebabu
olej do smażenia mięsa

na sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 18%
3-4 łyżki majonezu
ewentualnie sól, pieprz


1. Na samym początku mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kebabu. Do mięsa wlać 2 łyżki oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć".


 2. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki udek z kurczaka. Gdy będą już usmażone - przełożyć na czysty talerz. 

3. Warzywa umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać ze skórki  i pokroić w słupki. Cebulę obrać, przekroić na 2 części i pokroić w cienkie plasterki. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki (nie kroimy sałaty!). 


4. Każdy placek tortilli posmarować odrobiną sosu czosnkowego, dodać sałatę, cebulę, pomidora, ogórka i mięso z udek kurczaka. Całość zawinąć (najpierw spód, później bok i zrolować), a końcówkę tortilli zawinąć w folię aluminiową. Przygotowane tortille zapiec w piekarniku przez 2-3 minuty w 180ºC. 


SOS CZOSNKOWY

Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Do miski dodać śmietanę, majonez i posiekany czosnek. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem. Sos najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzony.

Drukuj przepis