czwartek, 4 sierpnia 2016

Leczo z kabaczkiem


Leczo to pomysł na warzywny, lekki i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać z ryżem jak i chlebem. Uwierzcie mi na słowo, że leczo z kabaczkiem, papryką, pomidorami malinowymi i kiełbasą jest świetnie w smaku. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i schować do lodówki. 



Składniki na 3 słoiki 1 l:
2 kabaczki (np. mały i duży lub dwa średnie)
4-5 lasek kiełbasy
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
4 pomidory malinowe
2 średnie cebule
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
olej do smażenia


Kabaczka umyć, osuszyć, obrać ze skóry, usunąć miąższ i pokroić kabaczka w grubszą kostkę. Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, ewentualnie zalać wrzątkiem i usunąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Do wysokiego garnka wlać olej (tak, aby przykrył dno). Dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodać kiełbasę. Całość przemieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę. Gdy papryka lekko zmięknie to dodać pomidory oraz kabaczka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Garnek przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu. Całość, co jakiś czas przemieszać. Leczo będzie gotowe, gdy kabaczek zmięknie i utworzy się warzywny sos. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Posmakować i ewentualnie doprawić. Gotowe leczo przelać do słoików, zakręcić pokrywki i pozostawić do góry dnem (aż do wystudzenia). Na sam koniec schować do lodówki.