Murzynek z wiśniami to pomysł na szybkie, proste i nieskomplikowane ciasto. Wbrew pozorom w poniższym przepisie nie znajdziecie czekolady ani trudno dostępnych składników. Do murzynka dodałam mrożone wiśnie. Jeżeli takich nie macie, to wykorzystajcie wiśnie w syropie lub w ogóle je pomińcie :) Poniższy murzynek jest puszysty, miękki i lekko wilgotny. Idealny wypiek do kawy. Zachowuje świeżość przez 4-5 dni.
Składniki na formę keksową do 25 cm:
200 g mrożonych wiśni + 2 łyżki soku z wiśni
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki zwykłego cukru
4 duże jajka
1 kostka margaryny (250 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki mleka
Margarynę rozpuścić w rondelku. Następnie wsypać zwykły cukier i wlać mleko. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Cukier musi rozpuścić się w margarynie. Na sam koniec rondelek zdjąć z ognia, wsypać gorzkie kakao, całość wymieszać i ostudzić. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Mrożone wiśnie wsypać do rondelka. Dodać 2 łyżki zwykłego cukru. Wiśnie podgrzać i rozmrozić. Sok odlać, pozostawiając 2 łyżki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli wsypać mąkę naprzemiennie z ostudzoną masą czekoladową (uwaga: 1/5 masy należy odlać i pozostawić do dekoracji murzynka!). Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać 3/4 ciasta. Następnie dodać odmrożone wiśnie i wlać pozostałe ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto piec do suchego patyczka około 45-60 minut. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lekko podgrzaną masą z rondelka i płatkami migdałowymi. Kroić dopiero po zastygnięciu polewy.
Margarynę rozpuścić w rondelku. Następnie wsypać zwykły cukier i wlać mleko. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Cukier musi rozpuścić się w margarynie. Na sam koniec rondelek zdjąć z ognia, wsypać gorzkie kakao, całość wymieszać i ostudzić. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Mrożone wiśnie wsypać do rondelka. Dodać 2 łyżki zwykłego cukru. Wiśnie podgrzać i rozmrozić. Sok odlać, pozostawiając 2 łyżki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli wsypać mąkę naprzemiennie z ostudzoną masą czekoladową (uwaga: 1/5 masy należy odlać i pozostawić do dekoracji murzynka!). Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać 3/4 ciasta. Następnie dodać odmrożone wiśnie i wlać pozostałe ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto piec do suchego patyczka około 45-60 minut. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lekko podgrzaną masą z rondelka i płatkami migdałowymi. Kroić dopiero po zastygnięciu polewy.
Rady:
- jeżeli chcecie, aby wiśnie były równo po środku murzynka, to nie dodawajcie ich do surowego ciasta - w takim przypadku dopiero po upieczeniu, ciasto przekrójcie na 2 części i posmarujcie rozdrobnionymi wiśniami,
- jeśli lubicie ciemne ciasto to dodajcie więcej gorzkiego kakao,
- pamiętajcie, im dłuższa forma do pieczenia - tym krótszy czas pieczenia!
Pomysł na ciasto ze strony kotlet.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz