czwartek, 25 lutego 2016

Babka piaskowa dwukolorowa


Babka piaskowa - dwukolorowa i dwusmakowa. Idealny wypiek na wielkanocny stół. Babka zachowuje świeżość przez kilka dni. Przed podaniem posypcie ją cukrem pudrem. Babka dwukolorowa jest łatwa i szybka do przygotowania :) Zachęcam do pieczenia!


Składniki na dużą formę do babki:
4 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka zwykłego cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 kostka margaryny (250 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao

cukier puder do dekoracji


Margarynę rozpuścić, ostudzić. Jajka wbić do miski i miksować, stopniowo dodając zwykły cukier. Ubijać tak długo, aż utworzy się gęsty, jasny krem.  Następnie powoli wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą miksera na niskich obrotach (nie może być żadnych grudek!). Pod koniec powoli wlać ostudzoną margarynę. Całość wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do pierwsze wsypać cukier z wanilią i wymieszać. A do drugiej części wsypać gorzkie kakao. Połączyć z masą. Formę do babki wysmarować tłuszczem. Nakładać naprzemiennie białą i ciemną masę. Najlepiej, aby na samym wierzchu była jasna masa. Piec przez około 50-60 minut w 165ºC. Babka musi się zarumienić. Jeżeli po wbicu patyczka, ciasto nie przywiera to babka jest gotowa. Studzić w lekko otwartym piekarniku. Przed podaniem babkę przełożyć na duży talerz i posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroić na drugi dzień (nie kruszy się).

Z ubitych jajek musi powstać jasny, gęsty i puszysty krem
Babka przed i po upieczeniu



Przepis na babkę ze strony ciasta.net

Drukuj przepis