Pomysł na wykorzystanie upieczonej piersi z kurczaka - sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Pożywna i szybka do przygotowania. Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, aby szpinak zachował swój wygląd.
Składniki:
100 g świeżego szpinaku
250 g pomidorków koktajlowych
1 upieczona i przyprawiona pierś z kurczaka
100 g sera feta
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Szpinak umyć i osuszyć. Pomidorki umyć i przekroić na dwie części. Ser feta pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka pokroić w plasterki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, odrobiną soli oraz pieprzu. Szpinak ułożyć na dnie miski (ja wykorzystałam formę do tarty). Następnie dodać pomidory i wlać połowę sosu. Składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Na sam koniec dodać ser feta i ułożyć plasterki piersi z kurczaka. Całość zalać pozostałym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz