poniedziałek, 15 lutego 2016

Tort potrójnie czekoladowy


Tort idealny na urodziny jak i przyjęcie w gronie rodzinnym, Potrójnie czekoladowy, ponieważ składa się z biszkoptu, kremu i polewy czekoladowej. Całość ozdobiłam masą plastyczną z której wycięłam kształty. Poniższy tort przygotowałam na 50 urodziny taty i uwierzcie mi na słowo - był pyszny! Jeżeli lubicie lekko kwaśniejsze smaki to tort przełóżcie dużą ilością kwaśnego dżemu. Pamiętajcie o tym, że tort należy przygotować co najmniej dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki mogły połączyć się ze sobą.


Składniki na tort o średnicy 22-24 cm:

biszkopt
5 jajek (rozmiar l)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki zwykłego cukru
1/4 szklanki oleju
3-4 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem
400 ml śmietany 30%
400 g mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki gorzkiego kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
kwaśny dżem, np. wiśniowy, malinowy

do nasączenia
0,5 szklanki wrzącej wody
sok z połowy cytryny

lukier czekoladowy 
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki gorzkiego kakao
1/5 szklanki wrzącej wody
1 łyżeczka żelatyny

do dekoracji
masa plastyczna*
srebrne perełki


Na samym początku przygotować biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze zwykłym cukrem i cukrem z wanilią na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku. Miksować na niskich obrotach. Pod koniec wlać olej i dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka, ok. 30-35 minut w 180°C. Studzić w lekko otwartym piekarniku. 

Następnie zabrać się za przygotowanie kremu czekoladowego.
Schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na dosyć sztywną pianę. Dodawać po łyżce mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Pod sam koniec dodać kakao oraz bardzo drobną posiekaną czekoladę. Całość połączyć ze sobą. Schować do lodówki. 

Na sam koniec przygotować lukier czekoladowy błyszczący.
W rondelku rozpuścić masło. Następnie wsypać cukier puder. Całość wymieszać ze sobą. Cukier musi się rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do masy z rondelka wsypać gorzkie kakao i wlać żelatynę. Całość wymieszać ze sobą. Musi utworzyć się jednolita masa. 

Składanie tortu.
Biszkopt przekroić na 3 części. Spód ciasta nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Następnie całość posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 przygotowanego kremu. Położyć drugi blat ciasta. Ponownie nasączyć wodą z cytryną, posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 kremu. Na sam wierzch położyć ostatni kawałek ciasta. Lekko nasączyć. Na  koniec wyłożyć resztę kremu, który należy rozsmarować wierzch jak i boki tortu. 
Z masy plastycznej wyciąć dane kształty/litery/liczby. Wierzch tortu polać ostudzonym lukrem czekoladowym. Gdy lekko zastygnie to od razu ozdobić masą plastyczną i srebrnymi perełkami. Tort schować do lodówki. Kroić na drugi dzień.  



*dekorowanie masą plastyczną można pominąć


Przepis na tort ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis