środa, 10 lutego 2016

Żołądki drobiowe z boczniakami (danie z szybkowaru)


Żołądki to podroby, które albo się uwielbia albo nienawidzi :P Zdziwicie się, bo jeszcze parę lat temu nie zjadłabym gulaszu na bazie żołądków drobiowych. Dopiero, gdy sama postanowiłam przygotować takie danie - to żołądki mi posmakowały. Taki gulasz możecie przygotować w szybkowarze jak i w zwykłym garnku. Pamiętajcie o tym, że trzeba go gotować na małym ogniu tak długo, aż żołądki będą miękkie. Gulasz na bazie żołądków drobiowych z dodatkiem marchewki i boczniaków będzie świetnie smakować podany z kaszą jak i ryżem.  


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych
250 g boczniaków
1 marchewka
1 cebula
kilka listów laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
olej
ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej + 1/3 szklanki wody

Gotowanie żołądków
Przygotowywanie warzyw
Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar tłuszczu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć żołądki drobiowe. Całość zalać wodą, tj. tyle aby przykryła wszystkie żołądki. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane żołądki zagotować. Usunąć szumowinę. Następnie gotować w zwykłym garnku lub w szybkowarze.

Zwykły garnek
- dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. 

Szybkowar
- wybrać 2 tryb,
- gotować 30 minut (od momentu wydobywania się pary stałym strumieniem),
- zdejmowanie pokrywy poprzez naturalne opadanie ciśnienia, czyli szybkowar zdjąć z ognia i poczekać, aż wydostanie się cała para wydostanie się.

W międzyczasie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczniaki umyć i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Następnie dodać boczniaki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu. Gdy boczniaki lekko się skurczą to dodać startą marchewkę. Smażyć jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Ugotowane żołądki wyjąć z garnka. Pokroić w paseczki. Do wywaru dodać podsmażone warzywa i pokrojone żołądki. Całość chwilę gotować. Ewentualnie gotowy gulasz mocniej doprawić i zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. 


Drukuj przepis