niedziela, 21 lutego 2016

Kotlety z tuńczyka podane z kaszą kuskus


Kotlety z tuńczyka podane z kaszą kuskus to pomysł na szybki obiad. Danie smaczne i proste do przyrządzenia :) Do przygotowania kotlecików możecie użyć tuńczyka w oleju jak i w sosie własnym. Jeżeli do przepisu wykorzystanie tuńczyka w sosie własnym to musicie go bardzo dobrze odsączyć. W przeciwnym razie, tłuszcz na patelni będzie bardzo mocno tryskać. 


Składniki na porcję dla 2-3 osób:

kotlety z tuńczyka
2 puszki tuńczyka w kawałkach
świeży koperek, zielona pietruszka
1 duże jajko
1 łyżka mąki, np. kukurydzianej
1 cebula
sól, pieprz
masło klarowane/olej do smażenia

kasza kuskus z warzywami
1 szklanka kaszy kuskus
1 szklanka wrzącej wody
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
sól, pieprz


Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę tłuszczu i przesmażyć warzywa. Następnie podlać je wodą i dusić na średnim ogniu. Kuskus zalać wrzącą wodą, posolić i przykryć pokrywką. Gdy warzywa będą lekko miękkie to przyprawić je solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać  kaszę kuskus. Wszystko ze sobą wymieszać. 

Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni wraz z niewielką ilością tłuszczu. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Zieloną pietruszkę i koperek drobno posiekać. Do tuńczyka dodać posiekaną zieleninę, zeszkloną cebulę, wbić jajko, wsypać mąkę i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Z przygotowanej masy wyrobić kotleciki. Na patelni rozpuścić masło. Kotleciki usmażyć z obu stron na złoty kolor. Na talerz wysypać kaszę kuskus z warzywami. Ułożyć kotleciki z tuńczyka. Od razu podawać. 



Pomysł na danie ze strony 10 minut spokoju

Drukuj przepis