niedziela, 14 lutego 2016

Morszczuk zapiekany z marchewką, pietruszką, selerem i porem


Morszczuk zapiekany z warzywami to pomysł na  proste i lekkie danie obiadowe. Filety z morszczuka zapiekane pod warzywną pierzynką przypominają inną potrawę - rybę po grecku. Jednak poniższe danie jest według mnie lżejsze w smaku i szybsze do przygotowania :) Zachęcam do spróbowania!


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg filetów z morszczuka
sok z połowy cytryny
0,5 szklanki wody
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1/4 selera
1 mała cebula
kawałek pora (biała część)
sól, pieprz
masło klarowane/olej do smażenia


Filety umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowane filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Por pokroić w cienkie talarki. Rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem odrobiny masła klarowanego lub oleju. Następnie dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać por. Całość chwilę smażyć. Na sam koniec dodać starte warzywa, wlać połowę szklanki wody. Smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane warzywa ułożyć na filetach z morszczuka. Piec około 30-35 minut w 180°C. Danie podawać, np. z pieczonymi ziemniakami. 





Drukuj przepis