piątek, 26 lutego 2016

Płatki ryżowe zapiekane z jabłkiem


Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, szybkiego i łatwego do przyrządzenia to zachęcam do przygotowania zapiekanki z płatków ryżowych. Poniższą przekąskę na słodko przygotujecie w niecałe 30 minut (czas łącznie z pieczeniem). Zapiekanka z płatków ryżowych to pomysł na lekki, zdrowy i bezglutenowy posiłek. Poniższa zapiekanka najlepiej smakuje podana na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. 



Składniki na 4 mniejsze porcje:
2  jabłka
2/3 szklanki płatków ryżowych (90 g)
1 szklanka mleka
cukier, np. brązowy do smaku
szczypta soli
płatki migdałowe 
cynamon



 Płatki ryżowe wsypać do naczynia żaroodpornego. Mleko lekko posolić. Podgrzać. Płatki zalać gorącym mlekiem. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na wierzch płatków ułożyć starte jabłka. Całość posypać cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. Piec przez około 20 minut w 195ºC. Podawać na ciepło.


Drukuj przepis