sobota, 13 lutego 2016

Kawowa tapioka


Jeżeli macie ochotę na kawę i na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania kawowej tapioki. Deser jest lekko kremowy, mocno kawowy i naprawdę szybki oraz prosty do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne desery z tapioki to przygotujcie tapiokę z dodatkiem musu truskawkowego lub wersję czekoladową z wiśniami.


Składniki:
90 g tapioki (1/2 szklanki)
2 szklanki mleka
1 szklanka kawy z 2 łyżeczek
3-4 łyżki cukru (do smaku)
trochę mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego



Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać szczyptę soli, cukier i wlać szklankę mocnej kawy. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać, aby tapioka nie przywarła do garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką. Przygotowany pudding przełożyć do pucharków. Ewentualnie wierzch deseru ozdobić odrobiną mleczka kokosowego lub jogurtu naturalnego. Deser dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.

Drukuj przepis