poniedziałek, 1 lutego 2016

Deser truskawkowy bezglutenowy


Poniższy deser będzie idealny dla osób, które nie tolerują glutenu. W smaku i konsystencji przypomina budyń. Deser truskawkowy jest lekko słodki, kremowy i naprawdę pyszny!  


Składniki na 4 mniejsze porcje:
200 g mrożonych/świeżych truskawek
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru, np. brązowego
4 łyżki surowego ryżu basmati
½ szklanki przegotowanej wody
do dekoracji: świeże truskawki


Co najmniej 1 godzinę przed przygotowanie deseru: ryż zalać wodą. Odstawić. Następnie wylać wodę, pozostawiając 2-3 łyżki. Całość zmiksować. Musi utworzyć się biała zawiesina. Mleko wlać do rondelka. Wsypać cukier. Zagotować. Następnie wlać zawiesinę z ryżu. Całość gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Musi utworzyć się dosyć gęsta masa. Truskawki rozmrozić (np. na patelni) i zmiksować. Na sam koniec truskawki przelać przez sito i pozbawić pestek. Zmiksowane truskawki (3-4 łyżki pozostawić do dekoracji!) wlać do mleka. Wymieszać. Przygotowaną mleczną masę przelać do pucharków/literatek. Ostudzić. Przed podaniem udekorować pozostawionym sosem truskawkowym i ewentualnie świeżymi truskawkami.


Drukuj przepis