Poniższy deser będzie idealny dla osób, które nie tolerują
glutenu. W smaku i konsystencji przypomina budyń. Deser truskawkowy jest lekko
słodki, kremowy i naprawdę pyszny!
Składniki na 4 mniejsze porcje:
200 g mrożonych/świeżych truskawek
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru, np. brązowego
4 łyżki surowego ryżu basmati
½ szklanki przegotowanej wody
do dekoracji: świeże truskawki
Co najmniej 1 godzinę przed przygotowanie deseru: ryż zalać
wodą. Odstawić. Następnie wylać wodę, pozostawiając 2-3 łyżki. Całość zmiksować.
Musi utworzyć się biała zawiesina. Mleko wlać do rondelka. Wsypać cukier.
Zagotować. Następnie wlać zawiesinę z ryżu. Całość gotować na małym ogniu, co
jakiś czas mieszając. Musi utworzyć się dosyć gęsta masa. Truskawki rozmrozić (np.
na patelni) i zmiksować. Na sam koniec truskawki przelać przez sito i pozbawić
pestek. Zmiksowane truskawki (3-4 łyżki pozostawić do dekoracji!) wlać do mleka. Wymieszać. Przygotowaną mleczną
masę przelać do pucharków/literatek. Ostudzić. Przed podaniem udekorować pozostawionym
sosem truskawkowym i ewentualnie świeżymi truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz