sobota, 6 lutego 2016

Zapiekanka z pulpecikami, cukinią, marchewką i kaszą pęczak


Dzisiaj zapraszam Was na szybki i błyskawiczny obiad. Wystarczy, że warzywa pokroicie na mniejsze części, z mięsa mielonego uformujecie pulpeciki i całość umieścicie w naczyniu żaroodpornym. Zapiekanka z pulpecikami, warzywami i kaszą pęczak to danie w 100% jednogarnkowe. Kaszy wcześniej nie trzeba ugotować, ponieważ upiecze się w piekarniku. Wbrew pozorom zapiekanka przygotowana w poniższy sposób nie będzie w ogóle sucha ani za mocno spieczona. 


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
1 woreczek kaszy pęczak (100g)
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
2 marchewki
1/2 cukinii
1/2 dużej czerwonej cebuli
2 i 1/2 szklanki wody
sól, pieprz
natka pietruszki
bułka tarta





Marchewki oraz cukinię obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki (może być suszona jak i świeża). Na sam koniec wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Masę wyrobić i uformować pulpeciki wielkości piłeczki ping-pongowej. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięsne kuleczki, następnie wsypać suchą kaszę i dodać warzywa. Całość posypać solą oraz pieprzem. Następnie zalać 2 i 1/2 szklanki wody. Piec bez przekrycia przez około 70 minut w 180°C (woda do końca nie wchłonie się w kaszę). Taka zapiekanka najlepiej smakuje kilka godzin po upieczeniu (lub na drugi dzień), ponieważ kasza wchłonie prawie całą zalewę.

Drukuj przepis